Galaxy S6 edge contra unei camere compacte ieftine: care e alegerea mai bună
Era o vreme în care camerele compacte erau populare și toată lumea avea una în vacanță. Acum, avem cu toții un telefon. Am vrut să văd dacă o cameră dedicată e mai bună decât telefonul, așa că am ales un Samsung Galaxy S6 edge și o compactă Canon. Cel dintâi costă peste 4.000 de lei, în cea mai bună configurație. Cea din urmă costă sub 400 de lei.
Samsung Galaxy S6 edge are o cameră de 16 megapixeli. Și modelul Canon IXUS 145 are același număr de megapixeli, dar mai sunt câteva diferențe majore între ele. Primul este un telefon cu Android, cel mai bun pe care Samsung îl are de oferit anul acesta, iar camera foto este capabilă să facă poze HDR foarte bune (ceea ce înseamnă o expunere bună a tuturor planurilor imaginii) și să filmeze mult mai bine decât această compactă.
Pe de altă parte, Canon IXUS 145 dispune de un zoom optic destul de mare, oricum mai mare decât nimicul de pe Galaxy S6 edge, iar daca ai nevoie de mai mult are și zoom digital. Zoomul optic este de 8x, cel digital de 4x. Partea proastă este că diafragma pornește de la f/3.2 și ajunge la f/6.9 la cea mai mare distanță focală. Cu cât numărul diafragmei e mai mare, cu atât mai puțină lumină ajunge la senzor. Galaxy S6 edge are o diafragmă de f/1.9.
Fotografie realizată cu Samsung Galaxy S6 edge, fără zoom.
Fotografie realizată cu Canon IXUS 145 cu zoom optic.
Fotografie realizată cu Canon IXUS 145 cu zoom digital peste cel optic.
Oricând, dacă vrei fie și cel mai mic zoom, vei avea nevoie de un aparat foto dedicat, fie că vorbim de o compactă, fie că este un DSLR sau mirrorless cu obiectiv zoom. Telefoanele, exceptând cele din gama Lumia, n-au zoom optic, iar cel digital mai bine n-ar existat, căci nu face decât să mărească artificial imaginea ceea ce poți face și tu. La 16 megapixeli să tot ai pixeli să tai.
Avantaje și dezavantaje pentru Samsung Galaxy S6 edge
Este un telefon, astfel că implicit îl ai mereu cu tine. Desigur, dacă faci multe poze și filmezi, bateria se va consuma mai repede, dar este mereu acolo, mereu gata de un instantaneu. Mai mult, ai aplicații în Play Store prin care îți poți procesa pozelor și le urci rapid pe rețele sociale. De asemenea, camera are destul moduri care să te ajute să faci poze bune.
Galaxy S6 edge, alături de alte câteva modele disponibile anul acesta, este capabil să filmeze la rezoluție 4K și să aibă stabilizare de imagine foarte bună pentru un telefon. Nu-i cea mai bună, cea de pe LG G4 se descurcă mai bine, dar este în top 3-5. Asta ajută și în poze, când vrei să surprinzi ceva noaptea și viteza de declanșare va fi mai mică. Totodată, diafragmă foarte mare va ajuta la captarea unei cantități de lumină mai mare de către senzor (comparativ mai bine decât toate compactele sub 1.000 de lei).
Dezavantajul este că n-ai zoom optic, iar bateria nu ține prea mult când începi să faci poze și să filmezi. Este, totuși, un telefon și nici nu este unul cu un acumulator foarte mare.
În ceea ce privește calitatea pozelor, are o reproducere bună a culorilor, un mod HDR foarte bun pentru a obține o expunere bună și latitudinea de expunere (cunoscută și drept dynamic range) este mai bună decât a compactei pe care am testat-o. Reușește să controleze bine trecerea de la umbră la lumină și în ciuda contrastului destul de mare aplicat de algoritmul Samsung, tot ies poze mai bune decât cu compacta. În final, ecranul este imens pe lângă cel de pe camerele foto și vezi mult mai bine detaliile pe care le-ai surprins sau nu.
Avantaje și dezavantaje pentru Canon IXUS 145
Deși IXUS 145 pe care am avut-o la dispoziție nu se mai produce, modelele de după ea nu sunt mult schimbate. Prețul este tot sub 400 de lei, ceea ce e bine, iar la banii aceștia primești o cameră care se descurcă bine când vrei zoom, când vrei portabilitate mare și un mod macro mai bun. Deși cel de pe Galaxy S6 edge nu este rău, IXUS 145 s-a descurcat mai bine la astfel de fotografii. În plus, dispune de o distanță focală mai mică decât multe telefoane, ceea ce îți permite să capturezi cadre mai largi. Din nefericire, pierde puncte când vine vorba de poze în lumina directă a soarelui și în ceea ce privește latitudinea de expunere.
Pozele sunt supracontrastate tocmai ca să arate mai bine, dar ridicând contrastul riști să strici și balansul între zona supraexpusă și cea subexpusă. Mai mult, obiectivul este de slabă calitate (dat fiind și prețul), iar asta conduce la apariția unor aberații cromatice pe marginile obiectelor. Detaliile, de asemenea, nu sunt foarte bine reproduse, iar culorile uneori sunt prea departe de cum arătau în realitate. Este vorba aici de o combinație „letală” de obiectiv prost, senzor mic și algoritm ineficient.
Din nefericire, nu este cazul doar al acestui model, ci al tuturor, de aceea devin din ce în ce mai populare camerele compacte premium, precum seria Sony RX100, Canon G1x Mark II pentru care avem review aici sau Fujifilm X30.
Concluzia luptei între camere: Galaxy S6 edge vs. compactă
Pe scurt, și din ce am văzut și testat în ultimii doi-trei ani, voi spune că telefonul este mai mereu cea mai bună alegere, mai ales dacă este unul dintre cele de vârf. Pierzi zoom-ul optic, dar câștigi o calitate mai bună și accesul la tot felul de aplicații. Totodată, camerele foto compacte au un preț mult mai mic în prezent, așa că s-ar putea să cumperi una doar pentru că e prea ieftină să nu.
Galaxy S6 edge este printre cele mai scumpe din magazine, dar la fel de bun este Galaxy S6 (folosesc aceeași cameră) sau viitoarele Galaxy S6 edge+ ori Galaxy Note 5. Mai sunt de luat în calcul iPhone 6, LG G4 și chiar Huawei P8.